Er soya sunt?

Er soya sunt

Soya er sunt, i moderate mengder

Ja, soya er både sunn og næringsrik, i moderate mengder. Soya inneholder mye flerumettet fett, kalk, jern, fiber, vitaminer gruppe B, sink og andre mineraler, og veldig lite mettet fett. Soya inneholder hele 35 % protein – 50 % mer enn kjøtt. Soyaproteinet inneholder alle de åtte essensielle aminosyrene (proteinets byggeblokker), og er derfor kilde til protein av høy biologisk verdi, akkurat som kjøtt-, egg- og melkeprotein. Soyaprodukter i moderate mengder kan med stor fordel inngå i et sunt og variert kosthold. Du kan i hvert fall erstatte pølser, kjøttkaker og andre bearbeidede kjøttprodukter av både rødt kjøtt, kalkunkjøtt og kyllingkjøtt med soyabiter, soyaburgere og soyapølser.

Soya inneholder i tillegg sunne plantestoffer som heter isoflaviner. Isoflaviner i soya er såkalte østrogenhermere, dvs. stoffer som ligner på det kvinnelige hormonet østrogen menneskekroppen produserer. Isolert soyaprotein som f.eks. i soyaproteinpulver er fri for østrogenhermerne. Les om soyaproduktene  soyamelk og tofu

Norsk helseinformatikk, Norges største helsenettside og Nordens oppslagsverk for både leger og pasienter, sier: «Vitenskaplige data støtter sterkt opp rundt verdien av å øke inntaket av soyaproteiner i kosten» og «… soyaprodukter som tofu, soyasmør, soyanøtter, soyaburgere og lignende som inneholder hele soyaproteiner, er gunstige for både hjertet og den generelle helsen.» Les mer om soya på http://nhi.no/livsstil/kosthold/diverse/soya-veien-til-et-sunnere-liv-20525.html?page=3

Foreløbig vet vi ikke alt om soya og trenger derfor mer forskning på soya sine egenskaper. Men vi vet at moderate mengder soya er sunt.

Dette bør du vite om soya:

 • Soyaprodukter som ikke er økologiske er ofte bearbeidet ved hjelp av et stoff som heter hexane. Noen er skeptisk til hexane siden det per i dag finnes kun sparsomt med informasjon om hexanes langtidsvirkninger.
 • Soyaprotein som er varmet opp til 130 grader (for å gi lang holdbarhet til f.eks. soyamelken) kan øke kolesterolnivået. Dette gjelder soyamelk og andre soyaprodukter av langtidsholdbarhet. Drikker du soyamelk, velg fersk soyamelk som heter «Fresh». Det skal stå på pakningen at melken må oppbevares i kjøleskap – også før åpningen. Drikker du soyamelk av langtidsholdbarhet, ikke drikk mer enn to glass soyamelk per dag.
 • Det er foreløbig usikker hvordan østrogenhermere i soya kan virke på kroppen hvis de inntas i store mengder. Derfor kan det være lurt å spise moderat med tofu. Tofu, eller bønneost, er spesielt rik på østrogenhermere. Ikke spis tofu oftere enn to – tre ganger per uke.

Det finnes ikke noe stort vitenskapelig grunnlag for at soya og soyaprodukter er helseskadelig. For å være på den trygge siden, velg økologiske og ferske soyaprodukter og spis dem i moderate mengder.

Bedre med soyaburger enn med kyllingpølse

Det kan være smart å bytte ut de «verste» ferdigproduktene som kjøttpølser og hamburgere med soyapølser og soyaburgere. Dermed slipper du både mettet fett og flere typer kreftfremkallende stoffer fra både rødt kjøtt, kjøtt som er stekt, grillet og kjøtt som er tilsatt nitrat, nitritt, salt eller røkt kjøtt. Les mer om helsevirkningene av bearbeidet og stekt kjøtt

Hvor kjøpe soya, tofu og andre soyaprodukter

 • Velassorterte matavrebutikker og helsekostbutikker har soyaprodukter som vegetarisk farse, soyamelk, soyaburgere og soyapølser.
 • Tørkede soyabønner og tofu får du kjøpt på innvandrerbutikker.
 • Tofu får du kjøpt på innvandrerbutikker og flere helsekostbutikker. Tofu i helsekostbutikker er som regel økologisk.
 • Soyaflak er godt i frokostblandinger, og gir ekstra protein. Soyaflak får du kjøpt på Meny og helsekostbutikker.

Les mer om soya og soyaprodukter på Norsk Helseinformatikk her

Les mer om vegetarisk og vegansk kosthold

Les mer om proteiner og aminosyrer

Reklamer

17 Responses to Er soya sunt?

 1. Tilbaketråkk: Kylling er full av kolesterol « Er det sunt?

 2. Tilbaketråkk: Sunn kylling oppskrift « Er det sunt?

 3. Lone says:

  Leser overalt at soya er sunt i «moderate mengder» uten at jeg har funnet svar på hva som egentlig er moderat?
  Forresten en helt fantastisk lærrerik blogg/nettsted.

  • Moderat bør bety så lite som mulig. Det er knapt noe i dagens kosthold som har forrykket omega 3-6 balansen mer enn soya. Litt «old school» her, – mettet fett er synderen, og soya har bra fettsyreprofil…. Håper sånne kostholdsråd snart dør ut.

   • erdetsunt says:

    Stian, det du sier gjelder soyaOLJE, ikke andre soyaprodukter. Mange soyaprodukter inneholder minimalt med fett. Soyamelk f.eks. inneholder kun 1,8 gram fett per 100 soyamelk. Soyamelk inneholder nesten ikke noe sukker, i otsetning til f.eks. kumelk. Tofu og tempeh inneholder kun 7 og 9 gram fett. Soyaprodukter er en god kilde til protein av høy biologisk verdi med alle de essensielle aminosyrene, samt flere vitaminer og mineraler. Helsemyndighetene i USA anbefaler moderat inntak av soya.
    Når det gjelder soyaOLJE, her er vi helt enige!

    Her er noe interssant om soya og testosteron forresten http://optimaltkosthold.no/2014/09/28/testosteron-ostrogen-og-soya/

 4. Tilbaketråkk: Grillmat: Tilbehør, oppskrifter, grillspyd og potetsalat | Er det sunt?

 5. Tilbaketråkk: Grillmat: Tilbehør, potetsalat, grillspyd o.a. oppskrifter | Er det sunt?

 6. Tilbaketråkk: Liste over proteinrik mat | Er det sunt?

 7. Tilbaketråkk: Jordbær er sunt, med få kalorier! | Er det sunt?

 8. Tilbaketråkk: Sunnere kylling og istedenfor kylling | Er det sunt?

 9. Tilbaketråkk: Jernmangel, jernkilder og jernopptak | Er det sunt?

 10. Tilbaketråkk: Proteinrik mat – kylling eller kikerter? | Er det sunt?

 11. Tilbaketråkk: Hva er galt med lavkarbo? | Er det sunt?

 12. Tilbaketråkk: Bønner, linser og erter forebygger hoftebrudd | Er det sunt?

 13. Tilbaketråkk: Sunnhetstips i januar | Er det sunt?

 14. Tilbaketråkk: Jern i plantebasert kosthold (vegansk og vegetarisk) | Er det sunt?

 15. Tilbaketråkk: Send kolesterolet ned i kjelleren! | Er det sunt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: