Kylling oppskrift på en sunnere måte

Sunne-kylling-oppskrifter
Velg sunne kyllingoppskrifter – ikke alle kyllingoppskrifter er sunne
Spiser du kylling, er det viktig med sunne kyllingoppskrifter. Hvordan du tilbereder kylling påvirker hvor sunn kyllingretten blir. Selv om kyllingfilet er sunt i seg selv, er tilberedningsmåten også viktig. Ikke alle kyllingoppskrifter gir sunne kyllingretter. Steking og grilling av kyllingfilet eller annet kyllingkjøtt er ikke sunt. Både steking og grilling fører til at det dannes kreftfremkallende stoffer.

Kreftforeningen forklarer hva stekemutagener er:

  • «Stekt kjøtt og stekte kjøttprodukter (både hvitt og rødt) inneholder en rekke heterosykliske aminer som kan være kreftfremkallende. Disse stoffene dannes i kjøttet når det varmes opp til 150 grader eller mer.
  • Når fett drypper ned på grillkull med høy varme forbrennes fettet. Røyken som dannes inneholder polysykliske aromatiske hydrokarboner, som setter seg på grillmaten. Stoffene kan også dannes når kjøtt og kjøttprodukter stekes på høy temperatur.»

Les om stekemutagener HCA og PAH

Tips til sunne kyllingoppskrifter:

  • Bruk kun rent kyllingkjøtt og hønsekjøtt
  • Unngå kyllingprodukter som er tilsatt salt eller natriumnitritt (E-250), som kjøttdeig med salt, kvernet kyllingkjøtt o.l.
  • Modifiser oppskrifetr du finner på nettet – bruk kokt kyllingkjøtt eller hønsekjøtt istedenfor ferdiggrillet kyllingkjøtt
  • Stek kyllingkjøttet forsiktig – les her hvordan du gjør det
  • Mariner kyllingkjøtt før steking

Du kan gjøre alle oppskrifter på kyllingretter sunnere. Bruk ren, fersk kyllingfilet istedenfor grillet kylling når du lager kyllingsuppe. Skjær kyllingfilet i biter og legg i suppen. Kyllingfilet høres kanskje ikke så spennende ut som grillet kylling, med er du opptatt av helse, burde du velge kyllingfilet fremfor grillet helkylling. Bruk løk, buljong, hvitløk, krydder og tomatpure – de gir mye god smak. Er du usikker på hva hønsebuljong inneholder, prøv heller økologisk hønsebuljong eller vegetabilsk buljong av beste kvalitet, uten konserveringsstoffer eller herdet fett, fra Naturata.

Kyllingoppskrifter på en sunnere måte – modifiser selv!

Utallige oppskrifter på kyllingretter kan du finne på nettet, f.eks. på matprat.no  Dette er nettsiden til markedsføringsorganet for kjøtt og egg, eller Opplysningskontoret for kjøtt, der lønnsomheten er viktig. Derfor har matprat.no bl.a. kyllingoppskrifter med grillet kylling, røkt kalkun, røkt kyllingkjøtt, pølser og andre usunne produkter. Bruk kokt kyllingkjøtt eller hønsekjøtt istedenfor ferdigkjøpt grillet kylling.

De aller fleste kyllingoppskrifter kan du modifisere slik de blir til sunnere kyllingretter. Kyllingfilet kan marineres før steking – da får du mindre av de kreftfremkallende stoffene ved steking. Sjekk tips hvordan steke kyllingfilet og annet kyllingkjøtt på en sunnere måte

Oppskrifter fra World Cancer Research Fund (WCRF)

WCRF sine nettsider  finner du mange sunne oppskrifter – både kyllingoppskrifter og kjøttfrie oppskrifter! Helsedirektoratets kostholdsråd baseres i stor grad på forskningsresultatene til WCRF. WCRF, i motsetning til matprat.no, har ikke noen kommersielle interesser.

  • Prøv oppskrift på kyllingsuppe med nudler her
  • Oppskrift på minestronesuppe (her uten kylling, men du kan tilsette skåret kyllingfilet) her

Oppskrifter med grillet kylling er ikke sunt

Oppskrifter med grillet kylling er billig og lettvint, men ikke så sunt, heller når du bruker kyllingkjøtt uten skinn:

  • Grillet kylling inneholder både PAH og HCA
  • Kyllingkjøtt inneholder mye kolesterol  Dette gjelder alle kyllingdeler, også brystfilet, også når du drar av skinnet.
  • Hel kylling inneholder mye fett (se matvaretabellen.no). Fettet i kyllingkjøttet er både mettet og umettet.
  • Det umettede fettet i industrikylling inneholder mye omega-6  Omega-6 motarbeider den sunne virkningen av omega-3. Les mer om industrikylling her

Oppskrifter med bearbeidet kyllingkjøtt er ikke sunt

Bearbeidet kjøtt er produkter av kjøtt som er bearbeidet/konservert ved å tilsette salt, natriumnitritt, natriumnitrat eller ved å røyke. Å salte kyllingkjøtt på sitt eget kjøkken er ok. Natriumitritt (tilsetningsstoffet E-250), salting og røking av kyllingkjøttet er også risikofaktorer for kreft, i tillegg til grilling. Norske helsemyndigheter ber oss om å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt, mens verdens ledende kreftforskere, WCRF, fraråder å spise bearbeidet kjøtt. Les mer om bearbeidet kjøtt her  Derfor er det ikke lurt å bruke kyllingoppskrifter med røkt, saltet (f.eks. kyllingkjøttdeig som er tilsatt salt) eller grillet kyllingkjøtt. Vil du unngå å utsette deg for kreftfaren, lær å lage kyllingretter der du verken steker eller griller kylling. Bruk eventuelt oppskrifter der du steker kylling forsiktig. Velg rent kyllingkjøtt. Velg kjøttdeig som ikke er tilsatt salt.

Sjekk oppskrifter på kyllingmarinader her

Prøv noe annet istedenfor kyllingfilet

Synes du at kyllingfilet er altfor kjedelig og dyrt samtidig, kan du prøve kokte kikerter, hvite bønner eller fersk tofu i suppen istedenfor kylling. Bønner og kikerter er mye billigere og mer lettvint. Proteininnholdet og smaken er omtrent den samme!

Natrium nitritt E 250 i kyllingprodukter

Les næringsinnholdet nøye når du kjøper kylingprodukter. Kjøtt som er konservert ved hjelp av nitritt er kreftfremkallende, også kyllingkjøtt og kalkunkjøtt. Men ordet «nitritt» står som regel ikke på pakningen. Det står E 250 istedenfor. E 250 er ikke noe annet enn nitritt, nemlig natriumnitritt. Helsedirektoratet ber oss om å begrense inntak av kjøttprodukter konservert med natriumnitritt.

Sunnere kylling: Sunnere kyllingprodukter og tilberedningsmåter

Spis mer fisk og mindre kjøtt – les mer om fisk:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..