Gåseleverpate og gåselever er ikke sunt

Gåselever, eller foie gras (fra fransk, fet lever) er en delikatesse verden rundt, fra den franske kjøkken. Gåseleverpate er den vanligste produkt av gåselever vi får kjøpt i Norge. Er gåselever sunt? Nei, definitivt ikke. Gåselever er i virkeligheten en sykelig overvektig lever, med altfor stor mengde fett i levercellene og redusert leverfunksjon. Hos mennesker er fettlever en sykdom, en forstadie til skrumpelever.

Gåselever produksjon, foise gras, er forbudt i Norge

I Norge er produksjon av gåselever, eller foie gras, forbudt. Dette bl.a. av dyreetiske årsaker. Fuglene blir tvangsfôret hver eneste dag. Et fast rør tvinges inn i spiserøret på fuglen, og fôret stappes inn. I tillegg lever gjessene livene sine inne i små, trange bur, slik de så vidt kan røre på seg. Alt dette for å oppnå sykelig overvekt, samt sykelig avleiring av fett i levercellene, noe som heter fettlever.

Dette skriver lege Espen Rostrup om gåselever, foie gras, på bloggen sin

«Gåselever eller Foie Gras er en delikatesse fra det franske kjøkken, noen har kanskje spist denne delikatessen på en bedre restaurant? Visste du at dette også er en ikke-alkoholisk fettlever? Foie Gras produseres hovedsaklig i Frankrike og har på grunn av produksjonsmetoden vakt mye motstand. For å fremstille fettlever hos gåsen blir den tvangsforet med en metode kalt Gavage.»

Les mer om denne syke og avskyelige metoden her

California har nylig forbudt også salg og import av gåselever, gåseleverpate, gåseleverpostei og andre produkter av foie gras. Les mer her

I EU er gåseleverproduksjon forbudt i flere land. Men Frankrike og Bulgaria står fortsatt tilbake. Skam.

Fettlever hos mennesker er en sykdom

Fettlever er egentlig en sykdom, også hos mennesker. Den vanligste formen for fettlever hos mennesker er forårsaket av alkohol. Også flere typer medisiner, diabetes og overvekt kan føre til fettlever. Fettlever er en forstadie til skrumpelever. Man har ofte betydelige forandringer på leverprøver hos pasienter med fettlever. Ved ultralyd oppdager man at lever er forstørret og avrundet.

Gåseleverpate selges i flere norske butikker

Selv om produksjon av gåselever er forbudt i Norge, kan vi kjøpe gåseleverpate flere steder i norske butikker. Hvis du ikke synes det er avskyelig å spise sykelig overvektig lever fra tvangsfôret fugler som lever i små bur, så ikke spis for mye av gåseleverpate i hvert fall for din egen del.

Økologisk gåseleverpate er mindre usunt og bedre

Noen produsenter sier at de produserer gåselever, foie gras, på en bedre måte. Dyrene sitter ikke inne i trange bur, de får gå fritt. De blir heller ikke tvangsfôret med et rør i halsen. Men leveren er fortsatt syk. Det skal ikke brukes genmodifisert mais i økologisk gåsefôr.

Gåselever, fett og kolesterol

Gåselever er full av kolesterol. Den inneholder  255mg kolesterol per 100 gram gåseleverpate. Les mer her

Kjøtt av gås inneholder hele 107 mg kolesterol per 100 gram. Les mer om hvorfor for en tredel av oss kan kolesterolet være farlig

Istedenfor foie gras

Istedenfor den syke gåseleveren kan du prøve gåselever fra Holte gård. Denne gåseleveren er ikke så fet som foie gras, men er helt sikkert godt og fet likevel. Gjesene har et godt liv utendørs, og blir aldri tvangsfôret. Økologisk griselever, fra Grøstad gris, kan være et alternativ.

Kanskje du vil prøve nøttesmør isteden? Selima nøttesmør er lavkarbo, men inneholder sunt fett, med masse omega-3 fra linfrø!

Reklamer

One Response to Gåseleverpate og gåselever er ikke sunt

  1. Tilbaketråkk: Kolesterolverdier – hva er normalt og høyt kolesterol? | Er det sunt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: