Kalsium i mat: Sesamfrø og sesampålegg (tahin)
september 20, 2013 3 kommentarer
Kalsium finnes, i tillegg til ost og andremeieriprodukter, i mange andre matvarer som sesamfrø med skall, bønneost (tofu), mandler, beriket soyamelk, mørk sjokolade og grønne grønnsaker.
En supersun kalsiumkilde: Tahin, eller sesampsta, sesampålegg, sesamsmør
En av matvarer som er spesiel kalsiumrike er mørk tahin, eller sesampålegg. Tahin er laget av sesamfrø. Det finnes to typer tahin: Mørk og lys. Møærk tahin er laget av sesamfrø med skall, og har dermed et høyere innhold av kalsium og andre næringsstoffer.
Tahin brukes som pålegg, i matpakker på brødskiven, som ingrediens i sauser, dipp o.a. Tahin er en viktig ingrediens i hummus.
Næringsinnholdet i tahin
Tahin er en god kilde til protein (21 %), jern, zink, umettet fett og fiber. Tahin er laget kun av sesamfrø, med litt salt. Her er noen sunne og viktige næringsstoffer, næringsinnholdet i 100 gram sesamfrø med skall:
- Enumettede fettsyrer 18,8 gram
- Flerumettede fettsyrer 21,8 gram
- Karbohydrat 11,2 gram
- Kostfiber 11,6 gram
- Tiamin (vitamin B1) 0,79 mg
- Kalsium 975 mg
- Jern 14,6 mg
- Magnesium 351 mg
- Zink 7,8 mg
Les også om andre vegetariske kilder til protein
- Proteinrik mat: Nøtter, kjerner og frø
- Proteinrik mat og trening: Soyamelk
- Proteinrik mat og trening: Bønner, linser og erter
- Proteinrik mat og trening: Tofu
- Proteinrike matvarer
- Proteiner i mat og aminosyrer
Les mer om vegetariske kilder til jern og kalsium
- Jernmangel, jerntilskudd, jernkilder og jernopptak
- Jern i mat og jernkilder
- Kalsiumkilder: Melk, sesampålegg, tofu og grønnsaker
Tilbaketråkk: Jernmangel og jernkilder | Er det sunt?
Tilbaketråkk: Jern i mat, jernmangel og kilder til jern | Er det sunt?
Tilbaketråkk: Mest transfett fra ost, smør og kjøtt, ikke fra margarin | Er det sunt?