Vegetarianere og kreft

 
Vegetarisk kosthold
Vegetarisk kosthold har flere helsefordeler

«En studie viser at vegetarianere har mer kreft, allergier og psykiske lidelser» var den alarmerende overskrift fra en nettside som heter Science 2.0 og som henviser til en ny studie  ( full tekst her )på vegetarianere i Østerrike. Studien sammenlignet selvrapportert helse blant 1320 personer som ble delt inn i grupper etter hvilken type kosthold de hadde.

Science20 kommenterer samtidig at flesteparten av vegetarianerne kunne ha fått sykdommene før de skiftet kostholdet:

«There are limitations to this sort of study (…) People may have adopted a vegetarian lifestyle if they were already unhealthy, for example»

Forfatterne selv skriver:

«This might indicate that the vegetarians in our study consume this form of diet as a consequence of their disorders, since a vegetarian diet is often recommended as a method to manage weight [10] and health [46]»
«We cannot state whether a causal relationship exists, but describe ascertained associations.»

Selv om media ikke opplyste om det, har det vært en diskusjon blant ernæringseksperter om svakhetene i studien:
-Det er en tverrsnittsstudie, som vurderte vaner og sykdommer på ett bestemt tidspunkt. Vi vet ikke hvor lenge delatgerne hadde et bestemt kosthold og hvorfor. Mange som blir vegetarianer gjør det fordi de allerede har eller tror de har helseproblemer .
-Kjøttspisere i denne studien ble delt inn i tre grupper ut fra om de spiste mye frukt og grønnsaker, og ut fra høyt eller lavt kjøttinntak. Veganere, vegetarianere og pescovegetarianere, derimot, ble alle samlet én gruppe.
-Testpersonene ble bare spurt hvilken kostholdsgruppe de tilhørte, og de fikk ikke noen klare retningslinjer om det. Det vil si, de kunne bare erklære seg å være kjøttetere som spiser mye frukt og grønnsaker.

Paul Appleby, en senior statistiker for EPIC-Oxford studien og som vet alt om studiedesign, kommenterte at det var mulig at vegetarianere ble sammenlignet med personer som var noen år yngre. Dette kan ha påvirket resultatet.

En viktig ting var at dette var faktisk forskernes andre studie på helsen til vegetarianere. Deres første studien kom til helt annerledes konklusjoner. Denne studien samlet data fra 15 474 mennesker som deltok i den østerrikske Health Interview Survey. Det finnes bedre selvrapportert helse blant vegetarianere samt altetende som spiste mye frukt og grønnsaker. De konkluderte med at folkehelsetiltak er nødvendig  for å redusere helserisikoen forbundet med «kjøttetende» dietter.

Undersøkelsen som fant dårligere helse hos vegetarianere benyttet et undersett av den samme studiepopulasjonen. Den aktuelle undergruppe var overveiende kvinnelige og nesten halvparten av dem var under 30 år. Man kan ikke videreføre disse funnene til vegetarisk befolkningen for øvrig.

Ingen enkeltstudier gir definitive svar om kosthold og helse. Når vi ser på alle studier som finnes på feltet, virker det ganske klart at de som spiser plantebasert, inkludert vegetarianere og veganere, har flere helsemessige fordeler med hensyn til livsstilssykdommer, som lavere risiko for å dø av iskemisk hjertesykdom (hjerteinfarkt og hjertekrampe), høyt blodtrykk og diabetes.

Kilder: http://www.theveganrd.com/2014/04/are-vegetarians-less-healthy-than-meat-eaters.html  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24516625″>http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24516625

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: