Er melk sunt?

Er melk sunt?

Er melk sunt?

Hvor sunn er melk? Helsepersonell lærer på skole at kumelk er langt ifra optimal for nyfødte, ift. morsmelk. Mesteparten av verdens befolkning tåler ikke kumelk en gang. I Norden var det aldri vanlig å drikke så mye melk som man gjør i dag. Hvordan kunne det skje at så mange drikker så mye melk i Norden?

Dette er en fortjeneste av bl. annnet den svenske foreningen Mjölkpropagandan. Forskning og framsteg skriver:

«I drygt hundra år har man druckit mjölk. Människan har visserligen haft kor, får och getter som boskap sedan några tusen år och använt den mjölk som blivit över när kalvarna fått sitt, men det rörde sig om mängder som är försumbara med dagens mått.

I länder med betesmark som lämpar sig för kreatur, som alpländerna och norra Skandinavien, kom det med tiden att utvecklas fäboddrift med tillverkning av smör och ostar för försäljning på marknader. Men inte ens i dessa trakter dracks det särskilt mycket mjölk, framför allt inte färsk. Eftersom det var smör och i viss mån ost som kunde transporteras och därmed ge inkomster vid försäljning, fick mjölken stå tills grädden kunde skummas av. Den skummjölk som sedan blev över var, i bästa fall, halvsur. Den åts till gröt och användes i matlagning och till djurfoder snarare än dracks som måltidsdryck.»

Les mer her http://fof.se/tidning/2006/3/den-svenska-mjolkpropagandan

Besøk også http://www.pcrm.org/health/health-topics/milk-consumption-and-prostate-cancer

Melk kan bl.a. øke risiko for prostatakreft, for tidlig død, benbrudd og testikkelkreft. Uten å snakke om at fete meieriprodukter er den største kilden til transfett i norsk kosthold. Les mer her http://optimaltkosthold.no/2014/10/25/er-melk-den-beste-og-sunneste-kildemelk-til-kalsium/

Danmark og Norge topper verdensstatistikken for testikklekreft. Det er også påvist sammenheng mellom inntaket av melk og testikkelkreft. Det er dog per i dag usikkert om dette har sammenheng med høyt melkeinntak i Norden.

Les også: Slik får du kalsium uten melk

Reklamer

One Response to Er melk sunt?

  1. Melk kan bl.a. øke risiko for prostatakreft, for tidlig død, benbrudd og testikkelkreft. Uten å snakke om at fete meieriprodukter er den største kilden til transfett i norsk kosthold http://optimaltkosthold.no/2014/10/25/er-melk-den-beste-og-sunneste-kildemelk-til-kalsium/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: