Plantebasert kosthold – slik gjør du det!

Plantebasert kosthold er blitt populært – både navnet og selve kostholdet. Kort fortalt, er dette et kosthold med en god del mindre mengder av kjøtt og meieriprodukter enn det er i et gjennomsnittlig norsk kosthold. To nye matvaregrupper er viktig i et plantebasert kosthold: belgvekster og meierierstatninger. Også nøtter og kjerner er det en god del mer av i et plantebasert kosthold enn det nordmenn flest spiser.

Helsepersonell for plantebasert kosthold har nettsider som drives av leger og ernæringsfysiologer, og skriver dette på sine nettsider:

  • Grønnsaker, belgvekster (bønner, linser, kikerter, erter og eventuelt soyaprodukter), frukt, bær, fullkornsprodukter, nøtter og kjerner danner basis i et plantebasert kosthold. 
  • Det er ingen eller små mengder mat fra dyr i et plantebasert kosthold. Plantebaserte middagstallerken ser slik ut: En tredjedel – belgvekster, en tredjedel – grønnsaker og en tredjedel – stivelsesrike matvarer som poteter, fullkornspasta, fullkornsbygg eller -ris.
  • Belgvekster er et must! Belgvekster er bønner, linser, erter og kikerter. Belgvekster er et must i et sunt plantebasert kosthold, siden deer spesielt rike på viktige aminosyrer, vitaminer og mineraler. 
  • Peanøtter og soya er også belgvekster, og kan med fordel, men ikke nødvendigvis, være en del av kostholdet.
  • Produkter laget av belgvekster som soyamelk, soyayoghurt, tofu o.a. kan med fordel inngå i et sunt plantebasert kosthold.

Videre gir helsepersonell for plantebasert kosthold mange konkrete tips til hvordan spise plantebasert, på sine nettsider hepla.no

Viktige næringsstoffer for alle nordmenn: vitaminene B12 og D, og jod

  • Vitamin B12: Pass på å ha en pålitelig kilde til vitamin B12, helst vitaminpille, eventuelt berikede matvarer, i kostholdet, hvis du har utelukket også små mengder mat fra dyr fra kosten.
  • Vitamin D: Tilskudd av vitamin D anbefales i vinterhalvåret, akkurat som for alle de andre som bor i Norden.
  • Jod: En knivsspiss tangmel dekker dagsbehovet for jod. Norskprodusert jodberiket salt er ikke nok for å dekke jodbehovet. Mer enn halvparten norske gravide får i seg urovekkende lite jod og anbefales jod i form av kosttilskudd, så dette gjelder ikke bare hvis man har et plantebasert kosthold.
  • Kalsium: Bruk gjerne kalsiumberikede matvarer som f.eks. havremelk eller soyayoghurt, i tillegg til et variert kosthold.

Oversikt over ulike typer plantemelk, som er en god og sunn erstatning for kumelk (til tross for at i Norge er det per i dag kun havremelk Gryr fra produsenten Sunniva, Tine SA som inneholder samme mengder jod som kumelk) finner du her

Hva er belgvekster, hvordan tilberede dem og hvordan lage middag og pålegg med belgvekster, finner du mer om her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..