Hvordan bake og lage mat uten egg – oppskrifter og tips

Bake uten egg - oppskrift på kake uten egg

Hvordan bake uten egg?

Bake uten egg er noe som kan være aktuelt for mange. Etter konditoriske utskeielser og bratte  kolesterolsvingninger i påsken er det flere av oss som har lyst til å leve litt sunnere. Da kan det være aktuelt med litt sunnere og kolesterolfri bakst. Her er  praktiske tips til hvordan bake uten egg! Dette kan være aktuelt ut av flere andre hensyn enn kolesterol: Allergi, helse, cøliaki, skepsis til hvetemel, dyreetikk og religion.

Hvordan erstatte egg i bakverk

Hvorfor trenger man egg når man baker? Egg består av eggeplomme og eggehvite. Eggeplomme og eggehvite har helt ulike egenskaper når det gjelder baking: Eggehvite virker som bindemiddel, mens eggeplomme virker som smuldremiddel, eller hevingsmiddel, takket være det høye lesitin-innholdet. Begge disse egenskapene kan erstattes av andre ingredienser.

Bindeegenskaper kan fint erstattes av bl.a. kikertmel, maisenna og potetmel. Eggeplommens «antiklumpingsegenskaper» eller smuldreegenskaper og hevingsegenskaper kan erstattes av natron, bakepulver, eggerstatning No Egg (kjøpes i de aller fleste matvarebutikker, står i allergihyllen) eller farris.

Mari Hult veileder deg på Vegetarbloggen.no  i hvordan eggerstatter egg i bakst.

  • No Egg,
  • aqua-faba (kikertlaken fra kikerter på boks), samt
  • banan,
  • linfrø,
  • soyayoghurt,
  • potetmel,
  • kikertmel

kan brukes i baking. En god oversikt over erstatninger for egg finner du også her 

VGs Godt.no har en god oversikt og veiledning over hvordan du erstatter egg med yoghurt, lionfrø, banan o.a. her

Er du spesielt opptatt av å få mer protein – bruk kikerter til å lage kakebunn! Sjekk denne oppskriften: Sjokoladekake med kikertbunn

Erstatt egg i matlaging – lag eggfrie eggerøre og omelett

Hønseegg kan også erstattes i eggerøre og omelett! Kikertmel og tofu kan brukes i omelett og eggerøre. Prøv noen enkle oppskrifter på omelett, eggerøre og pannekaker uten egg:

Danmarks nye kostråd anbefaler å begrense egg til to per uke. Nyere internasjonale anbefalinger, som Eat-Lancet rapporten, anbefaler et enda lavere inntak, ca.1,5 egg per uke. Les mer om egg og helse her 

Istedenfor pensling med egg

Du trenger heller ikke egg for å pensle baksten. Spray med vann eller formfett på bakverk. Det erstatter pensling med egg.

Bake uten egg? Også vafler kan lages uten egg

Bake uten egg? Også vafler kan lages uten egg

Bak uten egg – oppskrifter på kaker o.a. uten egg

bloggen friekaker.no finnes du mange gode oppskrifter på kaker uten egg, uten gelatin og osteløpe. Bloggen tilbyr alternativer til egg, gelatin og ost – slik at både veganere, vegetarianere og andre som av helsemessige, dyreetiske eller andre grunner vil unngå produkter av animalsk opprinnelse

Bak med kikerter!

Friekaker.no tilbyr også oppskrifter uten hvetemel, slik at du kan slippe gluten hvis du vil. Kikerter er rike på protein, fiber og B-vitaminer, er kikerter et ypperlig, sunt alternativ til både egg og hvetemel i kaker. Kikerter er vanlig i middelhavskostholdet, og er viktig ingrediens i hummus og falaffel. Kokte kikerter inneholder ca 9 % protein.

Oppskrift på kakehummus

Dette skriver eggfriekaker-spesialisten professor og lege Anne Sprukland «Hvorfor ikke lage en stor porsjon moste kikerter, så det rekker til mer enn en omgang kakebakst? Hvis man mot formodning ikke trenger alt til kakebaking, er kakehummus et ypperlig utgangspunkt for å lage vanlig hummus med hvitløk, tahini (sesamfrøpasta) og olivenolje, eller hvorfor ikke falaffel eller vegetarburgere?»

«Hvis du baker glutenfrie kaker, er kikerter en utmerket glutenerstatning, i kombinasjon med stivelse.» sier Anne Spurkland på friekaker.no

Oppskrifter på kaker og annen bakst uten egg

Heldigvis, finnes det mange blogger med hundrevis av oppskrifter på både kaker, boller og annen bakst, samt alle de andre typer matvarer uten egg. Det er litt spesielt at de som er opptatt av dyreetikk, og ikke helsemyndighetene, er faktisk best på å promotere de sunne, kolesterolfrie produkter og oppskrifter:

Dyrevennlig hverdag sin guide til sunnere, kolesterolfri baking

Veganmisjonen sine oppskrifter på hvordan bake uten egg

Les mer om egg og sunnhet

14 kommentarer om “Hvordan bake og lage mat uten egg – oppskrifter og tips

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..