Kolesterol og egg

Kolesterol-egg-kolesterolnivået

Kolesterol fra egg øker kolesterolnivået i blodet hos en tredel av oss

Kolesterol i egg er fortsatt farlig, men ikke for alle. Kolesterol fra egg øker kolesterolnivået i blodet hos en tredel av oss. Egg er spesielt farlig for diabetikere. Egg har et spesielt høyt innhold av kolesterol.

Eggeplomme har (av alle matvarer) størst innhold av kolesterol per 100 gram, hele 1200 mg. Dette er mellom fem og seks ganger mer enn meierismør (219 mg per 100 gram). Dermed er egg, sammen med smør, den største kilden for kolesterol i norsk kosthold. Men hvor farlig og hvor usunt er kolesterolet som vi får i oss via maten?

Kolesterol fra egg er fortsatt farlig

Den siste tiden kom det flere studier som viser at egg ikke er så farlig som man trodde før. Men helsemyndighetene ber oss fortsatt om å ikke øke inntaket av egg. Matportalen.no sier følgende: «Men myndighetene har uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger.» Hvorfor?

Les også:

Kolesterolsensitivitet hos en tredel av oss

En tredel av oss er kolesterolsensitive. De som er kolesterolsensitive får høyere kolesterol i blodet hvis de spiser mye egg og annen mat rik på kolesterol, som lever, kyllingkjøtt, meierismør og and.

Dette sier matportalen.no om kolesterol i maten: «Det er en sammenheng mellom inntaket av kolesterol fra kosten og nivået av kolesterol i blodet. Kolesterolnivået i blodet er en viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom. Derfor anbefaler en del helsemyndigheter begrensning i inntaket av kolesterol.»

Førsteamanuensis i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo og overlege ved Lipidklinikken, Rikshospitalet, Kjetil Retterstøl er Norges fremste spesialist på hyperlipidemi (høyt kolesterol i blodet).

Retterstøl sier til forkning.no: «Det finnes ingen god test for lett å finne ut av om du er responder eller nonresponder, men man kan være responder uten å vite om det. (…) Den eneste metoden du og jeg kan bruke for å finne ut om vi er respondere eller nonrespondere på kolesterol, er å ta en kolesterolprøve hos legen, dra hjem og spise mye egg i noen uker, for så å ta nok en prøve for å se om eggeplommeinntaket har gjort utslag på kolesterolnivået.»

Flere studieresultater peker alle i samme retning og viser sammenheng mellom egg, sykdom og dødelighet

Les også:

Ikke alle bør spise mindre egg

Siden det ikke er 100 % av befolkningen som kan få problemer av å spise mye egg, vil ikke helsemyndighetene angi konkret mengde egg vi kan spise «trygt». Isteden ber helsemyndighetene oss isteden om å ikke spise mer egg.

Hvem bør spise mindre egg?

Både helsemyndighetene, mange vitenskapelige studier og spesialister advarer mot eggspising hvis du har:

 • Høyt kolesterol og / eller
 • risiko for hjerte- og karsykdommer
 • diabetes

Matportalen.no: «De som har høyt kolesterolnivå i blodet og høy risiko for å utvikle hjertesykdom, bør diskutere med sin lege om de bør begrense inntaket av egg.»

Les også:

Kolesterolsenkende mat  og kosthold ved høyt kolesterol

Kolesterol, egg og diabetes

Dette viser en ny studie, meta-analyse, publisert i British Medical Journal: “CONCLUSIONS: Higher consumption of eggs (up to one egg per day) is not associated with increased risk of coronary heart disease or stroke. The increased risk of coronary heart disease among diabetic patients and reduced risk of hemorrhagic stroke associated with higher egg consumption in subgroup analyses warrant further studies.”

Under ett egg per dag var trygt for ikke-diabetikere. Risikoen for hjerneslag med blødning (“hemorrhagic stroke”) var lavere, men ikke risiko for iskemisk hjerneslag (iskemisk hjerneslag, dvs. hjerneslag uten blødning, er mye vanligere enn hjerneslag med blødning).

Forskeren David Spence er forsker og professor i nevrologi ved University of Western Ontario i Canada. Han har nylig publisert studieresultater i tidsskriftet Artherosclerosis  Han mener at hvis man har økt risiko for hjerte-og karsykdommer, bør man ikke spise egg til vanlig. Ikke i det hele tatt!

Les også:

Reklamer

11 Responses to Kolesterol og egg

 1. Tilbaketråkk: Lavkarbo øker kolesterolet | Er det sunt?

 2. Tilbaketråkk: Vegetarmat mot hjerteinfarkt | Er det sunt?

 3. Tilbaketråkk: Miljøgifter i oppdrettslaks er farlig | Er det sunt?

 4. Tilbaketråkk: Steinalderkost? Drikk blod og spis insekter! | Er det sunt?

 5. Tilbaketråkk: Er lavkarbo-dietter og lavkarbo-mat sunt? | Er det sunt?

 6. Tilbaketråkk: Kolesterolverdier – hva er normalt og høyt kolesterol? | Er det sunt?

 7. Tilbaketråkk: Transfett innhold i matvarer i Norge | Er det sunt?

 8. Tilbaketråkk: Kolesterolnivå i blodet, kolesterol i maten og mettet fett | Er det sunt?

 9. Tilbaketråkk: Grillmat: Tilbehør, oppskrifter, grillspyd og potetsalat | Er det sunt?

 10. Tilbaketråkk: Grillmat: Tilbehør, potetsalat, grillspyd o.a. oppskrifter | Er det sunt?

 11. erdetsunt says:

  Dette er skrevet for å få folk til å være kritiske og minne på at egg har et helseskadelig potensiale.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: