Kyllingkjøttdeig

Er kyllingkjøttdeig sunt?

Er kyllingkjøttdeig sunt?

Kyllingkjøttdeig er lettvint og har nøytral smak, men er kjøttdeig av kylling alltid sunt? Kyllingkjøtt inneholder mindre jern enn storfekjøtt og er derfor sunnere enn kjøttdeig av rødt kjøtt, men kjøttdeig som er tilsatt salt hører til en gruppe matvarer helsemyndighetene ber oss å spise mindre av fordi slike produkter øker risiko for kreft i tykktarm og endetarm. Vil du en sunn kyllingkjøttdeig, prøv å finne en som ikke er tilsatt salt.

Kyllingkjøttdeig tilsatt salt = bearbeidet kjøtt

De fleste typer kyllingkjøttdeig er tilsatt salt for å forlenge holdbarheten og hører dermed til en gruppe matvarer som heter «bearbeidet kjøtt». Bearbeidet kjøtt er produkter av både rødt og hvitt kjøtt som er bearbeidet/konservert ved å tilsette salt, natriumnitritt (tilsetningsstoffet E-250), natriumnitrat (tilsetningsstoffet E-251) eller er røykt.

Å salte kjøtt på kjøkkenet er ok

Det er viktig å understreke at tilsetting av salt i kjøttretter under tilberedning hjemme på kjøkkenet har ikke den samme effekten som tilsetting av salt i kjøttprodukter ved industriell bearbeiding, for å øke holdbarheten.

Kreftfremkallende stoffer i kyllingkjøttdeig

Kjøttprodukter som er bearbeidet/konservert ved å tilsette salt, nitrat eller nitritt, er kreftfremkallende. Helsedirektoratet anbefaler å begrense inntak av den type bearbeidede kjøttprodukter. Det gjelder ikke bare rødt kjøtt, men også hvitt kjøtt, nemlig kylling og kalkun.

Verdens ledende kreftforskere, WCRF, World Cancer Research Fund fraråder å spise bearbeidet kjøtt i det hele tatt, både laget av hvitt kjøtt, kylling og kalkun, og rødt kjøtt.

Helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring sier følgende om farseprodukter:

«Konservering av kjøtt (hovedsakelig rødt kjøtt) ved røyking, salting og tilsetning av nitritter og nitrater kan øke risiko for sykdom. Eksempler på slike matvarer er røkt skinke, bacon, salami, røkte pølser og det meste av kjøttdeig og farseprodukter som er på markedet. Inntaket av slike bearbeidede kjøttprodukter bør begrenses, men det gis ingen kvantitative anbefalinger. WCRF anbefaler derimot at bearbeidede kjøttprodukter bør unngås.»

Helsedirektoratets kostråd nr. sju  sier følgende om bearbeidet kjøtt her  side 308:

 • «Inntak av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt bør begrenses.»
 • «WCRF (World Cancer Research Fund) anbefaler derimot at bearbeidede kjøttprodukter bør unngås.»

Kostråd om bearbeidet kjøtt er godt dokumentert, sier sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet:

«Økende kunnskap om sammenhengen mellom kreft og bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt, bekrefter at rådet om å begrense inntaket er helsemessig fornuftig. Britene kom med et liknende råd til befolkningen kort tid etter at vi lanserte de nye kostrådene i januar i år.»

Fraråder å spise bearbeidet kyllingkjøtt

WCRF fraråder (les mer her http://www.wcrf-uk.org/PDFs/processed_meat.pdf side 5) å spise bearbeidet kjøtt, også kyllingkjøtt:
 • «Even eating a small amount of processed meat on a regular basis increases our bowel cancer risk… Processed meat may increase our chances of developing bowel cancer because it can contain several cancer-causing substances…
 • Most processed meat is made from red meat but sausages, ‘bacon’ and processed sandwich meat (such as turkey slices) made from poultry are also best avoided until we know more.»

Stekt kjøtt og heterocykliske aminer

Stek kyllingkjøttdeigen minst mulig. Når kjøttet stekes på over 150 grader dannes det heterosykliske aminer. Kyllingkjøtt er den type kjøtt som danner spesielt mye HCA, flere titalls mer enn f.eks. storfekjøtt. Les mer om kreftfremkallende stoffer HCA i kylling her

Næringsinnhold i kyllingkjøttdeig

 • Prior. Kyllingkjøttdeig (Prior) er tilsatt salt. Ellers inneholder Prior kyllingkjøttdeig 18 % protein, 142 kcalorier per 100 gram og 7,8 g fett.  Det er ikke noe fiber i kyllingkjøttdeig, akkurat som i andre typer kjøtt. Sjekk næringsinnholdet i flere kyllingprodukter på Prior sine nettsider  Husk at tilsetningsstoffet E250 er natriumnitritt.
 • Den stolte hane. Den stolte hane produserer to typer kyllingkjøttdeig: Med salt og uten salt. Kyllingkjøttdeig inneholder 0,2 g omega-3 og 1,9 g omega-6. Dette er en svært ugunstig fordeling. Det er nesten 10 ganger mer omega-6 enn omega-3. Det burde helst være like mye omega-3 som omega-6.

Kolesterol i kyllingkjøttdeig

Kjøttdeig av både kylling og kalkun (rå) inneholder hele 94 mg kolesterol per 100 gram. Mens kjøttdeig av storfe inneholder under 60 mg kolesterol per 100 gram. Sjekk næringsinnholdet i kyllingfilet og andre kyllingprodukter her

Produkter av kyllingkjøttdeig med natriumnitritt E-250

Tilsetting av natriumnitritt og natriumnitrat i kjøttprodukter fører til dannelse av kreftfremkallende stoffer som heter nitrosaminer.

Les næringsinnholdet nøye når du kjøper kyllingprodukter. Kjøtt som er konservert ved hjelp av nitritt er kreftfremkallende, også kyllingkjøtt og kalkunkjøtt. Men ordet “nitritt” står som regel ikke på pakningen. Istedenfor står det E 250. E 250 er ikke noe annet enn nitritt, nemlig natriumnitritt. Kyllingfilet inneholder ikke nitritt. Velg derfor kyllingfilet hvis du vil ha sunnere hvitt kjøtt. Les mer – Helsedirektoratet ber oss om å begrense inntak av kjøttprodukter konservert med natriumnitritt

Heller ikke Opplysningskontoret for kjøtt og egg, markedsføringsorganet til kjøtt- og eggbransjen, advarer oss mot E250 på sine nettsider matprat.no  Hvorfor? Les hva Opplysningskontoret egentlig er

Sunnere kyllingkjøttdeig

Spiser du kyllingkjøttdeig med salt sjelden, er det antagelig ok. Kyllingkjøttdeig er sunnere enn f.eks. medisterfarse, og uten tvil sunnere enn bacon! Kyllingkjøttdeig er magrere og inneholder mindre jern enn rødt kjøtt.

Slik tilbereder du kyllingkjøttdeig på en sunnere måte:

 • Finn kyllingkjøttdeig som ikke inneholder salt.
 • Stek kyllingkjøttdeig minst mulig.
 • Lag suppe med kyllingkjøttdeig. Form små kjøttboller og legg dem i suppe.
 • Gryte av kyllingkjøttdeig der du ikke steker deig er også bra.
 • Sjekk sunnere kyllingoppskrifter her, både med kylling og uten kylling, fra World Cancer Research Fund.
 • Vegetariske produkter med høyt proteininnhold  istedenfor kyllingfilet.

Mer om kylling oh helse: Er kylling alltid sunt?

Sunnere kylling: Sunnere kyllingprodukter og tilberedningsmåter

Enkle kyllingoppskrifter

5 kommentarer om “Kyllingkjøttdeig

 1. vokkavarst sier:

  Kyllingkjøtt inneholder mindre jern enn storfekjøtt og er derfor sunnere enn kjøttdeig av rødt kjøtt….
  Hvordan begrunner du denne påstanden? Når ble jern usunt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..