Stekt kylling og grillet kylling

Kreftremkallende HCA i stekt og grillet kylling

En annen gruppe kreftfremkallende stoffer, heterocykliske aminer (HCA), dannes når vi steker kjøtt og fisk på over 150 grader. Dette er en annen type stoffer enn de som dannes i bearbeidet kjøtt, nitrosaminer. Kyllingkjøtt danner spesielt mye HCA, mer enn storfekjøtt og fisk. Det at HCA er kreftfremkallende er det ikke noe tvil. Foreløbig vet vi ikke hvor mye HCA vi må få i oss for å utvikle kreft. Et generelt råd er å spise så lite som mulig.

Fra Tidsskriftet for Den norske legeforeningen:

  • Siden begynnelsen av dette århundret har vi i den vestlige verden sett en økning i insidensen av aldersjustert kreft på ca. 1% årlig, og kreft er nå en av de viktigste dødsårsakene. Kostholdet er foreslått å være ansvarlig for 30-70% av krefttilfellene.
  • Blant mistenkte kostfaktorer er de prosessfremkalte heterosykliske aminer som dannes i små mengder når mat varmebehandles ved temperaturer over 150 ºC.
  • Analyser har påvist fra under 1 ng/g i stekt kjøtt eller fisk til over 300 ng/g i grillet kylling.

http://tidsskriftet.no/legacy/199901/art8.html

Dette sier Kreftforeningen.no:

  • Stekt kjøtt og stekte kjøttprodukter (både hvitt og rødt) inneholder en rekke heterosykliske aminer som kan være kreftfremkallende. Disse stoffene dannes i kjøttet når det varmes opp til 150 grader eller mer.
  • Når fett drypper ned på grillkull med høy varme forbrennes fettet. Røyken som dannes inneholder polysykliske aromatiske hydrokarboner, som setter seg på grillmaten. Stoffene kan også dannes når kjøtt og kjøttprodukter stekes på høy temperatur 

https://kreftforeningen.no/forebygging/kosthold/hvorfor-rodt-kjott-oker-risiko-for-kreft/

Matportalen.no om stekt kylling

  • HA er stoffer som dannes i kjøtt og fisk både ved pannesteking, grilling, ovnssteking, fritering og røyking. Som for PAH, dannes HA i kjøtt når temperaturen er høy.
  • Det er ikke mulig å bestemme hva som er et helsemessig trygt inntak av disse stoffene, men det generelle rådet er at vi bør få i seg så lite som mulig av dem.

Folkehelseinstituttet om stekemutagener:

  • Det finnes ingen studier som direkte knytter eksponering for heterosykliske aminer til risiko for ulike kreftformer hos mennesker.
  • Det finnes imidlertid en rekke studier der det fremkommer at høyt inntak av rødt kjøtt er en risikofaktor ved kreft i tykktarm og endetarm samt i prostata og bryst. I noen studier fremkommer også graden av steking som en risikofaktor.

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_6039&MainArea_5661=6039:0:15,4520:1:0:0:::0:0&MainLeft_6039=6041:69505::1:6043:7:::0:0

Sunnere kylling og istedenfor kylling

  • Velg økologisk kyllingkjøtt og rent kyllingkjøtt fra f.eks. Liveche, Holte og Stange
  • Varier kosten og spis fisk, quorn, soyakjøtt, cottage cheese og bønner istedenfor kylling
  • Glem bearbeidet kjøtt som kyllingkjøttkaker, kyllingpølser, kyllingpålegg og andre bearbeidede kyllingprodukter
  • Spis minst mulig stekt kylling, kok, bak eller damp kylling isteden. Se en sunn kyllingoppskrift her
  • Ikke spis grillet kylling med skinn
  • Ikke kjøp bearbeidet kjøtt som f.eks. kyllingnuggets til barna

Sunne og enkle kyllingoppskrifter:

Oppskrifter med kylling kan varieres til det uendelige, hvis man dropper steking, men koker kyllingkjøtt isteden.

Tips til sunnere tilberedningsmåter av kylling

Mer om kylling oh helse: Er kylling alltid sunt?

Advertisements

4 Responses to Stekt kylling og grillet kylling

  1. Tilbaketråkk: Bearbeidet kjøtt (f.eks. kyllingpålegg) og stekt kyllingkjøtt er kreftfremkallende | Er det sunt?

  2. Tilbaketråkk: Ikke spis kylling – farlige ESBL-bakterier! | Er det sunt?

  3. Tilbaketråkk: Kylling næringsinnhold | Er det sunt?

  4. Tilbaketråkk: Liste over proteinrik mat | Er det sunt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: