Er oppdrettslaks sunt? (Miljøgifter)

Oppdrettslaks er mindre sunn enn villfisk. Makrell, sild, samt økologisk oppdrettslaks er bedre

Oppdrettslaks er mindre sunn enn villfisk. Makrell, sild, samt økologisk oppdrettslaks er bedre

Er laks fra oppdrett like sunn?

Er laks fra oppdrett like sunn som villfisk? Og hvor mye vet vi? Er du opptatt av helse og vil være på den sikre siden, velg makrell, sild, villfanget laks eller økologisk oppdrettslaks. Oppdrettslaks blir fôret med mais og korn, og kan få antibiotika ved sykdom. Oppdrettslaks lever i et miljø som er ganske annerledes fra det naturlige miljøet til laksen. Hva skjer med fiskens fysiologi, stoffskifte og andre biologiske prosesser hvis fisken får korn og mais istedenfor fisk? Og hvis laks og ørret ikke får utfolde seg som rovfisk? Og hvordan de eventuelle endringene påvirker egenskaper til fisken som matvare?

Spiser du ikke fisk? Slik får du i deg omega-3, også EPA og DHA, uten fisk http://opti3omega.com/

I 2013 kom helsemyndighetene med presisering av sine kostholdsråd angående fisk: Unge kvinner og barn bør ikke spise mer enn to måltider med fet fisk per uke:

«Presisering av kostråd om fisk. ​Det anbefales å spise to til tre fiskemåltider i uken, hvorav halvparten bør være fet fisk. Unge kvinner og gravide bør over tid ikke spise mer enn to måltider fet fisk, som laks, ørret, makrell eller sild i uken. ​Fet fisk kan inneholde miljøgifter som kan lagres i kroppen og gå over i morsmelk.»
Les hele http://www.helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/presisering-av-kostrad-om-fisk.aspx

Ikke mer enn to måltider med fet fisk per uke

Dette sier Matportalen:

  • “Å spise mer enn to måltider fet fisk i uken med dagens nivå av dioksiner og PCB gjennom mange år kan føre til en moderat overskridelse av tolerabelt inntak for disse stoffene”
  • “Miljøgifter i fisk vil ikke gi økt helserisiko selv om man spiser både fire eller flere fiskemåltider per uke, så lenge andelen fet fisk ikke overstiger to måltider per uke i snitt over lang tid. Det anbefalte inntaket av omega3-fettsyrer vil langt på vei være dekket ved å spise to måltider fet fisk per uke.” Les mer her

Oppdrettslaks og ørret får antibiotika (medisinfôr) ved sykdom

Oppdrettslaks blir fôret med antibiotika ved sykdom, noe som bidrar til utvikling av antibiotikaresistente bakterier. Dette skriver forskning.no:

«Siden bakterier ikke lar seg stoppe av politiske vedtak eller geografiske grenser, er utviklingen av antibiotikaresistens i sjø og vann en alvorlig trussel mot folkehelsen, sier Syed Qaswar Ali Shah ved Norges veterinærhøgskole.

Det har hittil vært lite oppmerksomhet rundt at bruken av antibiotika i oppdrettsnæringen kan gi opphav til motstandsdyktige bakterier som så kan overføre denne egenskapen til bakterier på land. (…) Motstandskraft mot antibiotika kan overføres fra en bakterie til en annen, for eksempel ved at genetisk materiale fra en bakterie slipper ut fra denne bakterien og tas opp i en annen bakterie. Dette kalles horisontal genoverføring i motsetning til den vertikale som er nedarvet. ”

Opplysningskontoret for fisk?

Ute etter Opplysningskontoret for fisk? Godfisk.no er en slags opplysningskontor for fisk, med mange gode oppskrifter. Dette er heller ikke en nøytral nettside, men en nettside til fiskenæringen.

Helseskadelige miljøgifter og omega-6 i fiskefôret

Matportalen om oppdrett av laks her:

  • «Fôr til oppdrettsfisk er en av de få kildene til dioksiner/dl-PCB det er mulig å gjøre noe med – det er derfor et mål å redusere disse nivåene. EU har lag topp til å senke grenseverdiene for dioksiner og dl-PCB i fôr i løpet av 2008.»

Nå har næringen begynt å fôre laks og ørret med mais. Mais inneholder for mye omega-6. Mais kan også være genmodifisert.

Oppdrettslaks: Mindre omega-3 og mer omega-6

Aktivtrening.no om laks på sine nettsider:

«En norsk undersøkelse avslørte nylig at oppdrettslaks inneholder mye mindre omega 3-fett enn villlaks. Derfor er det en god idé å sjekke om kjøledisken også inneholder laks som er tatt i åpent farvann.»

Boken «Mat mot kreft» sier at fordi oppdrettslaks og -ørret blir fôret med mais, inneholder oppdrettsfisk mer omega-6 enn villfisk. Omega-6 er betennelsesfremmende, noe som kan spille en rolle i utvikling av bl.a. kreft. Les mer om omega-6 og balanse mellom omega-6 og omega-3

Visste du at sunnere kosthold reduserer risiko for kreftutvikling ? Les mer om mat mot kreft

Laks er likevel sunnere enn kjøtt

Likevel, er oppdrettslaks ikke direkte usunt. Laks fra oppdrett er mye bedre enn f.eks. grillet kylling eller kyllingpålegg tilsatt E25o – natriumnitritt. Vil du ikke lære oppskrifter med makrell, eller får du ikke tak i villfanget laks eller økologisk laks, velg laks fra oppdrett fremfor grillet eller stekt kylling. Oppdrettslaks inneholder mye mindre kolesterol enn kyllingkjøtt og kyllingprodukter, og er spesielt et bedre valg for deg med høyt kolesterol

Les også om laks:

Les mer om fisk, oppskrifter med fet fisk, sunn mat, helse og omega-3:

Les også om kolesterol:

Hvis du ikke spiser fisk – vegetarmat

Laks kan være sunnere enn kylling

Reklamer

6 Responses to Er oppdrettslaks sunt? (Miljøgifter)

  1. Tilbaketråkk: Er mettet fett verre enn planteoljer? | Er det sunt?

  2. Tilbaketråkk: Kolesterolverdier – hva er normalt og høyt kolesterol? | Er det sunt?

  3. Tilbaketråkk: Lavkarbo øker kolesterolet | Er det sunt?

  4. Tilbaketråkk: Miljøgifter i oppdrettslaks er farlig | Er det sunt?

  5. Anne iversen says:

    Ønsker kosthold for for høyt kolesterol

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: