Fisk beskytter mot kreft i tykktarmen

Fisk beskytter mot kreft i tykktarm

Fisk beskytter mot kreft i tykktarmen, viser en stor undersøkelse

Vegetarianere og veganere har mindre kreft totalt

For mye kjøtt og kjøttprodukter øker risiko for kreft, spesielt i tykktarmen. Vegetarisk, peskovegetarisk og vegansk kosthold beskytter mot flere krefttyper. Pescovegetarisk kosthold er spesielt gunstig mtp. beskyttelse mot tykktarmskreft. Vegetarisk kosthold øker imidlertid risikoen for tykktarmskreft i en beskjeden grad. Dette viser en stor studie ledet av professom Tim Key. NRK skriver følgende:

«Nå viser en stor britisk studie at vegetarianere har betydelig lavere risiko for å få kreft totalt sett, melder BBC. Både veganere, vegetarianere og fiskespisere hadde sjeldnere kreft enn den delen av befolkningen som spiser kjøtt. Data fra 52.700 kvinner og menn er analysert i studien.»

Les mer om hvorfor vegetarisk kosthold beskytter mot kreft her

Spiser du ikke fisk? Slik får du i deg omega-3, også EPA og DHA, uten fisk http://opti3omega.com/

Les hele studien om vegetarisk og pescovegetarisk kosthold og forekomst av kreft, spesielt side 3, her

Fisk beskytter mot kreft i tykktarmen

Det interessante her er at fisk ser ut til å beskytte mot tykktarmskreft. Årsaken er foreløbig usikker. Man kan anta at det er fiskeoljene EPA og DHA som beskytter mot kreftutvikling i tykktarmen. Eller at det er en gruppe matvarer som vegetarianere spiser spesielt mye av som gjør at vegetarianere ikke får mindre tykktarmskreft, selv om de ikke spiser rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt som pølser, pålegg, kjøttkaker o.l. Vegetarianere kan f.eks. spise mye ost og egg istedenfor kjøttprotein, eller altfor mye ferdigprodukter. Det ble dessverre ikke skilt mellom veganere og vegetarianere i denne studien.

Les mer om omega-3, fisk og forekomst av kreft i tykktarmen

Er man spesielt opptatt av helse, burde man kanskje satse på plantebasert kosthold med fisk, eller pescovegetarisk kosthold.

Les også om fisk:

Lavere konsentrasjoner av omega-3 fettsyrene

En studie av kjøttspisere, veganere og vegetarianere viser lavere konsentrasjoner av EPA og DHA hos vegetarianere, og spesielt hos veganere. Se tabell 2 http://ajcn.nutrition.org/content/82/2/327/T2.expansion.html   Man kan lure på om lavere nivåer av EPA og DHA kan ha ført til høyere forekomst av tykktarmskreft hos veganere og vegetarianere, men ikke hos fiskespisere, sammenlignet med ikke-vegetarianere. Konklusjon: Veganere bør ta tilskudd av EPA og DHA, eller vær spesielt bevisst på å få i seg mye alaninfettsyre (ALA)!

Les mer om fisk, sunn mat, helse og omega-3:

Les mer om sunn og usunn mat

Vegetarmat og proteiner

Kylling og kjøtt

Advertisements

4 Responses to Fisk beskytter mot kreft i tykktarmen

  1. Tilbaketråkk: Kolesterolverdier – hva er normalt og høyt kolesterol? | Er det sunt?

  2. Tilbaketråkk: Lavkarbo øker kolesterolet | Er det sunt?

  3. Tilbaketråkk: Miljøgifter i oppdrettslaks er farlig | Er det sunt?

  4. Tilbaketråkk: Kjøtt som er mindre helseskadelig | Er det sunt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: