Fisk – oppskrifter med fet fisk

Oppskrifter-fisk-sunne-oppskrifter-fet-fisk

Prøv nye, sunne oppskrifter med fisk. Eksperimenter med fisk!

Sunne oppskrifter med fisk

Helsedirektoratet anbefaler oss å eksperimentere med nye måter å tilberede fisk på:

«Fisk er en fantastisk råvare som kan brukes til mye. Eksperimenter med nye måter å tilberede og servere fisken på. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken, og bruk gjerne fisk som pålegg. Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon»

Oppskrifter med fisk på flere nettsteder

  • De sunneste oppskriftene med fisk og andre retter finner du hos Verdens stiftelse for kreftforskning her
  • Oppskrifter med fisk på Godfisk.no, fiskenæringens egen oppskriftsnettside
  • Bergens tidende har også mange gode fiskeoppskrifter, www.dinmat.bt.no

Spiser du ikke fisk? Slik får du i deg omega-3, også EPA og DHA, uten fisk http://opti3omega.com/

Sei – sunn og velsmakende mager fisk

Sei er en mager fisk som er en av de mest brukte fiskeslagene på norskekysten. Sei er i familie med torsken, men sei har mer smak og er billigere enn torsk. Frossen sei i blokk er lettvint, rimelig og av høy kvalitet. Frossen fisk tines helst i kjøleskap, i ca 10 – 5 timer. Sei skal ikke koke, men trekke på svak varme, i godt saltet vann, slik fisken blir mør og ikke seig. Sei fra blokk skal koke i omtrent 5 minutter. Tykkere skiver (tykkere enn tre cm) bør trekke litt lengre. Det viktigste er at varmen ikke er for høy slik at vannet ikke bobler.

Sunn og enkel oppskrift med fisk: Makrell i appelsinjus i ovn

Makrell er mye bedre og sunnere enn oppdrettslaks. Her er en superenkel oppskrift med makrell – den sunneste fisken:

Frossen makrell, i blokk, er både rimelig, lettvint, sunt og godt. På Rema 1000 får du kjøpt en blokk på 400 gram som koster kun 25 kroner. Tines i kjøleskapet i 10 – 15 timer, skylles, legges i ovnsform, helles på litt rapsolje til steking eller olivenolje, jus fra en halv appelsin og en halv lime, saltes, pepres (koriander er også spesielt godt – enten fersk eller tørket) og settes i ovn på 160 grader i 10 – 20 minutter. Makrell i appelsinjus smaker bedre og er sunnere enn oppdrettslaks!

Husk fiskens gode helseeffekter!

Helsedirektoratet baserer sine anbefalinger på solid forskning og overbevisende eller sannsynlig dokumentasjon for sammenhengene mellom fiskespising og bestemte helseeffekter. Følgende kan du oppnå hvis du erstatter kjøttmiddager og kjøttpålegg med fisk, fra Helsedirektoratets nettside

  • «Inntak av fisk, fiskeolje og lange flerumettede omega-3-fettsyrer (EPA, DHA) reduserer risiko for død av hjertesykdom.
  • Utskifting av mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer vil redusere risiko for koronar hjertesykdom.
  • Selenrike matvarer reduserer risikoen for prostatakreft
  • (Vitamin D, selen og langkjedet omega-3-fettsyrer er tatt med siden fisk og annen sjømat er en viktig kilde til disse næringsstoffene.)»
  • Les mer hvorfor fisk er sunt

I 2013 kom helsemyndighetene med presisering av sine kostholdsråd angående fisk: Unge kvinner og barn bør ikke spise mer enn to måltider med fet fisk per uke:

«Presisering av kostråd om fisk. ​Det anbefales å spise to til tre fiskemåltider i uken, hvorav halvparten bør være fet fisk. Unge kvinner og gravide bør over tid ikke spise mer enn to måltider fet fisk, som laks, ørret, makrell eller sild i uken. ​Fet fisk kan inneholde miljøgifter som kan lagres i kroppen og gå over i morsmelk.»
Les hele http://www.helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/presisering-av-kostrad-om-fisk.aspx

Hvorfor ikke oppskrifter med fisk på matprat.no

Matprat.no drives av Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Opplysningskontoret for egg og kjøtt er ikke noe annet enn et norsk markedsføringsorgan for egg og kjøtt. Å markedsføre fisk, naturlig nok, strider mot Opplysningskontoret for egg og kjøtt sine markedsføringsmål. Å fremme folkehelsen er dermed ikke matprat.no sitt viktigste mål. Derfor finner du ikke oppskrifter på fiskeretter på matprat.no

Hva hvis du ikke spiser fisk?

Det er flere og flere som vil spise vegetarisk. Spesielt vegansk kosthold har økende popularitet i den vestlige verden. Et slikt kosthold er gunstig i et globalt, samfunnsmessig perspektiv, og kan være fullverdig næringsmessig. Protein kan du få fra bønner, erter, linser og kikerter, samt soya. Omega-3 finnes det mye av i knust linfrø og valnøtter. Du kan få kjøpt vegansk omega-3 tilskudd laget av alger, på iherb.com  Udo’s Choice er også en utmerket kilde til sunt fett  Les mer om vegetarisk kosthold 

Algeolje Opti3 inneholder både EPA og DHA fiskeoljene

Produsent av algeoljetilskudd Opti3 skriver:

«Opti3 – An Innovation in Vegetarian Omega-3 EPA & DHA Nutrition. Our Market-leading Formula contains minimum 600mg total Omega-3, with minimum 200mg EPA and 400mg DHA.«

Oppskrifter uten fisk: Kikerter og variasjon er fortsatt sunt!

Det er neppe sunt å spise kun fisk og kjøtt til middag. Å variere kostholdet og lage noen plantebaserte middager i uken er sunnest. Fisk, akkurat som kjøtt, kommer aldri til å inneholde fiber og vitamin C.  Kikerter, bygg, erter, bokhvete og andre matvarer kan brukes til middag. Les mer om helsefordeler ved vegetarkosthold

Les også om laks:

Les mer om fisk, oppskrifter med fet fisk, sunn mat, helse og omega-3:

Les mer om sunn og usunn mat

Kylling – ikke alltid sunn

3 Responses to Fisk – oppskrifter med fet fisk

  1. Trine dahl sier:

    Sitter nå og leser om sunn/usunn mat. Har høyt blodtrykk og høyt kolesterol og prøver og orientere meg litt om hva som kan redusere mine helseproblemer. Litt frustrerende dette med all fin informasjon og veiledning. Mye lesing og mye å sette seg inn i. Egg, smør, kylling, transfett, palmeolje osv. Hvete er jeg også intolerant for. Har tydeligvis en stor endringsoppgave foran meg. Blir spennende med og planlegge nytt kosthold fremover. Finnes det noe som en litt enkere måte og planlegge kostholdet enn å måtte lese all denne gode informasjonen. Kokebok av noe slag som jeg kan bruke

    • erdetsunt sier:

      Takk for spørsmål, Trine! Enkle råd:
      Kutt ut bearbeidet kjøtt og gjerne så mye som mulg av annen ferdigmat – over 70 % salt i norsk kosthold kommer nettopp fra ferdigprodukter. Kjøtt bidrar med hele 30 % salt. (spiser du mindre salt, kan blodtrykke normaliseres en del)
      Kutt utt egg – disse kan øke kolesterolnivået i blodet og ke risiko for diabetes type to
      Erstatt halvparten av kjøttet med (moste) belgvekster. Prøv hummus! http://www.veganmisjonen.com/2010/02/hummus.html
      Bruk nøttesmør som pålegg – for eksempel mandelsmør. http://www.veganmisjonen.com/2011/02/oppskrift-selima-vegansk-palegg.html
      Hva er vekten din? (du behøver ikke svare) Både høyt blodtrykk og spesielt høyt kolesterol kan normaliseres en del ved vektreduksjon.
      Spis minst mulig sukker, fine pastaprodukter og fine brødvarer.
      Lag kålretter og retter av andre fiberrike grønnsaker – alle typer kål, prøv å velge det du liker! Dampe med olje og litt eddik, lag suppe, salat o.a. – prøv å finne ut det du liker! F.eks. denne http://www.veganmisjonen.com/2013/10/oppskrift-gratinert-portobello-linser.html
      Spis havre med bær (f.eks. frosne skogsbær, jordbær, smoothyblanding o.l.) og magert melkeyoughurt, eventuelt soyamelkeprodukt, til frokost
      Blad gjennom oppskriftsarkivet her http://www.veganmisjonen.com/p/side-c.html

      Sett av tid og velg noen oppskrifter du tror du kunne trives med.

      Forslag til dagsmeny:
      Feokost: 50 gram havregryn, 100 ml kokende vann, 100 ml soyayoghurt, litt mandler, en kopp frosne skogsbær, ev. halv kopp cottage cheese
      Mellommåltid: to skiver melon
      Lunsj: to brødskiver med Selima, med agurkskiver, tomatskiver og pepper
      Mellommåltid: En kivi
      Middag: En stor salat med en kopp kokte kikerter, fintsnittet nykål, mais, agurk, tomat, persille, dampet brokkoli, avokado, rapsolje, sitron, pepper og salt, og eventuelt to skiver grovt brød – f.eks. dansk rugbrød fra Rema 1000. Eventuelt bønnegryte, linsesuppe, gratinert paprika med ris, tomat, gulrot og ertepure. Eventuelt ovnsstekt makrell eller sei med pesto.
      Kvelds: Litt mørk sjokolade revet over en kopp fruktsalat, ev. med litt cottage cheese eller tyrkisk youghurt.

      Tror du du kunne trives med en slik meny?

    • erdetsunt sier:

      Ok, du tåler ikke hvetemel. Er det pga. gluten? Prøv oppskrifter fra denne bloggen, http://www.friekaker.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: