Hva er bearbeidet kjøtt

Bearbeidet kjøtt øker risiko for kreft og andre sykdommer

Bearbeidet kjøtt øker risiko for kreft og andre sykdommer

Det eksisterer omfattende dokumentasjon for overbevisende årsakssammenheng mellom bearbeidet kjøtt og kreft i tykktarm og endetarm. Hva er bearbeidet kjøtt? Det er produkter av både rødt kjøtt og hvitt kjøtt som er saltet, røkt eller konservert med natriumnitritt (tilsetningsstoffet E250) og natriumnitrat (tilsettningsstoffet E251). I praksis er det alle ferdigprodukter av kjøtt og kylling du får kjøpt på butikk.

Ingen trygg nedre grense mtp. kreftrisikoen

Norske helsemyndigheter anbefaler å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt. Verdens ledende kreftforskere, WCRF (World Cancer Research Fund), fraråder å spise produkter av bearbeidet kjøtt, siden til og med minimale mengder av bearbeidet kjøtt øker kreftrisikoen.

Når man bearbeider/konserverer kjøtt og kjøttprodukter ved å tilsette nitrat, nitritt eller salt, eller ved å røyke, dannes det kreftfremkallende stoffer (nitrosaminer). Helsedirektoratets kostholdsråd nr. sju sier bl.a.:

  • “Inntak av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt bør begrenses.”
  • “WCRF (World Cancer Research Fund) anbefaler derimot at bearbeidede kjøttprodukter bør unngås.”

Les emr på side 308 her http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Documents/oppsummering-av-kos-.pdf

Alle typer kjøttpålegg er tilsatt salt og nitritt

Sjekker du inholdsfortegnelsen på kjøttpålegg, finner du neppe pålegg uten tilsetningsstoffet E250 (natriumnitritt) og salt.

Side2.no, ved journalisten Helle Nilsen, har sett på de ulike kjøttpålegg, mtp. innhold av natriumnitrat og nitritt. Konklusjonen er:

«Alle påleggstypene vi har sett på innholdet i inneholder disse konserveringsmidlene. Hva er konserveringsmidler: Konserveringsmidler skal hindre at maten forringes av mugg, gjær eller bakterier. Maten skal for eksempel kunne transporteres og lagres uten å bli bedervet.

En forklaring på at bearbeidet kjøtt øker kreftfaren er at tilsetningsstoffene nitrat og nitritt som forlenger holdbarheten på kjøttpålegg ved at de hemmer vekst av bakterier og i tillegg gir farge og smak, omdannes til de kreftfremkallende stoffene nitrosaminer. Disse lagres ikke i kroppen, men jo mer kjøtt du spiser, jo mer blir kroppen utsatt for dem.»

De aller fleste typer kjøttdeig er tilsatt salt

Det er kun veldig få typer kjøttdeig som ikke er tilsatt salt. De fleste er tilsatt salt for å øke holdbarhetsdato

Bearbeidet kjøtt av kylling og kalkun øker kreftrisiko

WCRF, verdens ledende kreftforskerefraråder å spise bearbeidet kjøtt, også av kylling og kalkun:

«Even eating a small amount of processed meat on a regular basis increases our bowel cancer risk… Processed meat may increase our chances of developing bowel cancer because it can contain several cancer-causing substances…

Most processed meat is made from red meat but sausages, ‘bacon’ and processed sandwich meat (such as turkey slices) made from poultry are also best avoided until we know more.»

Advertisements

6 Responses to Hva er bearbeidet kjøtt

  1. Tilbaketråkk: Kylling er full av kolesterol | Er det sunt?

  2. Tilbaketråkk: Kylling næringsinnhold | Er det sunt?

  3. Tilbaketråkk: Bearbeidet kjøtt (f.eks. kyllingpålegg) og stekt kyllingkjøtt er kreftfremkallende | Er det sunt?

  4. Tilbaketråkk: Hva er galt med lavkarbo? | Er det sunt?

  5. Tilbaketråkk: Ikke spis kylling – farlige ESBL-bakterier! | Er det sunt?

  6. Tilbaketråkk: Send kolesterolet ned i kjelleren! | Er det sunt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: