Sunn mat

Sunn mat, mindre sun mat, lite sunn mat og usunn mat – hva slags matvarer er det? Sunn mat er mat som ikke fører til kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og fedme, samt mat som ikke øker risiko for kreft.

Sunn mat

Mat fra planter er generelt sunnere enn mat fra dyreriket. Mat fra dyreriket inneholder alle næringsstoffer menneskekroppen trenger (unntatt vitamin B12 i moderne produksjon av grønnsaker), er rik på fiber og antioksidanter og er fri for transfett og kolesterol.

Disse matvarene er sunnest:

Frukt og grønnsaker

Belgvekster

Bygg

Villfanget fisk

Dampet kyllingfilet

Mindre sunn mat

Dampet svinefilet

Kylling bakt i folje

Kyllingsuppe

Egg for unge og friske

Lite sunn mat

Kyllingkjøttdeig tilsatt salt

Oppdrettslaks

Stekt kjøtt

Rødt kjøtt (bør kun spises under 500 gram per uke)

Saltkonserverte grønnsaker

Usunn mat

Bearbeidet rødt kjøtt: Kjøttpålegg, pølser og kjøttdeig med salt

Kyllingpålegg

Kyllingpølser og andre pølser

Egg (for de med diabetes og andre risikofaktorer)

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: