Kjøtt er næringsrikt. Men du får flere uønskede, usunne stoffer på kjøpet når du spiser kjøtt. Derfor bør du velge en riktig type kjøtt, tilberede kjøttet på en sunn måte og ikke spise for mye. Danmarks kostråd 2021 oppfordrer til å ikke spise mer enn 350 gram kjøtt, av alle slag til sammen, per uke.…Mer
Lavkarbomat øker kolesterolet
Det er flere gode effekter ved et sunt lavkarbokosthold, med mye plantekost og lite egg, ost og kjøtt. Men lavkarbo som er basert på kjøtt, egg og smør, fører til økt kolesterolverdier i blodet. Dagens næringsliv DN Aktiv skriver: «Kolestrerolet økte i gjennomsnitt med 33 prosent, og det «farlige» LDL-kolestreolet økte med 41 prosent etter 4…Mer
Er grillmat sunt?
Grillsesongen er i gang. Alle liker grillmat. Grillet kylling, grillet laks, grillede poteter, tomater, squash o.l. er populært. Men hvor sunn er grillmat? Grillet kjøtt og grillet kylling, samt poteter, kan være helseskadelig, siden det dannes flere typer kreftfremkallende stoffer ved grilling og steking av kjøtt, bl.a. PAH og HCA Men det finnes noen grep…Mer
Sunn tarmflora: Hva spiser de sunner tarmbakteriene?
Tarmflora betyr sammensetning av bakterier i tarmen – ulike typer bakterier og mengde. Tarmflora har stor betydning for helsen, men per i dag er det mye vi ikke vet ennå. Tarmflora er knyttet til mange tilstander og symptomer, alt fra uskyldig luft i magen og til diabetes type to, autoimmune sykdommer og blodpropp. I det…Mer
Hva er bærekraftig kosthold og matproduksjon i Norge?
Bærekraft er nå inn. Heldigvis, sammenfaller det som er bærekraftig med det som er sunt! Dette sier både norske stat, utallige internasjonale studier og nå – en av vår tids største og mest kvalitetssikrede vitenskapelige rapporter om kosthold, helse og bærekraft – Eat-Lancet-komisjonens rapport. EAT-Lancet-rapporten kom januar 2019, og konklusjonen er som forventet: For å…Mer
Squash er sunt
Squash, eller zucchini, inneholder svært lite kalorier, kun 20 kalorier per 100 gram squash, 0,9 gram fiber, samt 21 mg vitamin C. Squash er ikke en typisk norsk grønnsak, men vokser fint her, og blir stadig mer likt av nordmenn. Og så velfortjent! I tillegg til å forsyne deg med antioksidanter, fiber og mikroelementer, smaker squash, riktig tilberedt, utrolig…Mer
Nok protein uten kjøtt?
Helsedirektoratet skriver at «Gode kilder til protein i vegetarkost er bønner, linser, erter, soyaprodukter, korn og fullkornsprodukter, nøtter og frø. (..) Alle essensielle aminosyrer finnes i vegetabilske matvarer. I en variert vegetarkost vil ulike matvarer bidra med ulike aminosyrer slik at proteinkvaliteten blir god.»Mer
Spis en kilo grønnsaker om dagen!
Frukt og grønnsaker gir mange helsefordeler, og er mer bærekraftige og klimavennlige kilder til næringsstoffer enn kjøtt og meieriprodukter. I tillegg spiser mennesker i Vesten for lite plantekost og helseskadelig mye rødt kjøtt og dyrefett. Til og med mange norske spedbarn får i seg altfor mye protein. 2021: Både FN, Danmarks kostråd og den årlige…Mer
Hvordan steke kyllingfilet: Sunn tilberedning er viktig
Stek kyllingfilet riktig! Hvordan steke kyllingfilet? Kyllingfilet, kyllingkjøttdeig og annet kjøtt kan bli kreftfremkallende. Rødt kjøtt er kreftfremkallende i seg selv, grunnet høyt jerninnhold. Kyllingfilet, kyllinglår, kyllingbryst, usaltet kyllingkjøttdeig og kalkunkjøtt blir kreftfremkallende hvis kjøttet stekes på over 150 grader. Bearbeidet kjøtt som er tilsatt salt, nitrat, nitritt eller som er røykt, er også kreftfremkallende. Også kyllingkjøttprodukter som kyllingpålegg,…Mer
Gåseleverpate og gåselever er ikke sunt
Gåselever, eller foie gras (fra fransk, fet lever) er en delikatesse verden rundt, fra den franske kjøkken. Gåseleverpate er den vanligste produkt av gåselever vi får kjøpt i Norge. Er gåselever sunt? Nei, definitivt ikke. Gåselever er i virkeligheten en sykelig overvektig lever, med altfor stor mengde fett i levercellene og redusert leverfunksjon. Hos mennesker…Mer
Liste over proteinrik mat
Listen over proteinrik mat er heldigvis lang. Og det er ikke bare kjøttprodukter, fisk, melk og egg som inneholder rikelig med protein. Matvaregrupper som belgvekster, oster og nøtter inneholder omtrent samme andel protein som kjøtt og fisk. Grønnsaker inneholder ikke samme andel protein, men når det gjelder energimengden som kommer fra proteiner i grønnsaker, kan…Mer
Sink: Hva er gode kilder til sink og hvordan få nok?
Sink er et sporstoff og må tilføres med kosten. Sink inngår i grunnleggende reaksjoner i kroppens seller og er derfor livsviktig. Sink inngår som komponent i over 100 enzymer som er viktige i omsetning av proteiner, karbohydrater, fett, alkohol og nukleinsyrer. Mange mennesker får i seg for lite sink i forhold til behovet, derfor kan…Mer
Svinekjøtt: Rødt eller hvitt kjøtt?
Svinekjøtt, akkurat som storfe og sau, er klassifisert som rødt kjøtt. Dette skriver Helsedirektoratet: «Med rødt kjøtt menes kjøtt fra svin, storfe, sau og geit.» Begrepet lyst kjøtt er kjøttindustriens markedsføring av kjøtt-typen som egentlig er rødtMer
Kylling oppskrift på en sunnere måte
Spiser du kylling, er det viktig med sunne kyllingoppskrifter. Hvordan du tilbereder kylling påvirker hvor sunn kyllingretten blir. Selv om kyllingfilet er sunt i seg selv, er tilberedningsmåten også viktig. Ikke alle kyllingoppskrifter gir sunne kyllingretter. Steking og grilling av kyllingfilet eller annet kyllingkjøtt er ikke sunt. Både steking og grilling fører til at det…Mer
Er kyllingfilet og kyllingkjøttdeig sunt?
Filet eller deig? Kyllingkjøttdeig er mindre sunn enn kyllingfilet. Deig er ok når den ikke er tilsatt salt og hvis den ikke blir stekt. Alle typer kjøttdeig av kylling inneholder mye kolesterol. Også kyllingfilet inneholder en god del kolesterol. Mange typer kyllingkjøttdeig inneholder opp til ti prosent fett. Kyllingfilet er mager og sunn, men for…Mer
Bygg er kolesterolsenkende og fiberrikt
Betaglukaner i bygg (og i havre) reduserer kolesterolnivået! Bygg er en korntype som er litt glemt. Bygg er minst like sunn som havre. Bygg er fiberrik, kolesterolsenkende, bra for blodsukkeret og mot forstoppelse. Mye fiber og sakte karbohydrater kan hjelpe å gå ned i vekt. Betaglukaner i bygg reduserer kolesterol Bygg inneholder litt mindre protein…Mer
Proteiner i mat og aminosyrer
Proteiner, enten fra poteter eller kjøtt, planter eller dyr, er lange molekyler bestående av kjeder med aminosyrer, også kalt proteinets byggesteiner. Protein spiller en avgjørende rolle i alle prosesser i kroppen.Mer
Påvist høyt kolesterol? 8 kostholdstips for matvare-bytte for å redusere kolesterolverdiene
kosthold med mye kostfiber og betaglukaner, redusert inntak av mettet fett og kolesterol med kosten, samt vektnedgang er gunstig. Her er 8 tips til bytte av matvarer som reduserer kolesteroletMer
Bearbeidet kjøtt (f.eks. kyllingpålegg) og stekt kyllingkjøtt er kreftfremkallende
Bearbeidet kyllingkjøtt er ofte tilsatt E250, natrium-nitritt, og hører dermed til kategorien bearbeidet kjøtt – alle slike produkter er kreftfremkallende. I tillegg dannes det egne kreftfremkallende stoffer når man griller eller steker kylling. Kylling kan inneholde resistente bakterier, men dette gjelder hovedsakelig rått kjøttMer
Kylling er full av kolesterol
Kyllingkjøtt er spesielt rikt på kolesterol. Kolesterolnivået i blodet påvirkes av kolesterolinntaket med maten. Ikke hos alle, men omtrent hos en tredel av oss. Kyllingkjøtt inneholder signifikant mer kolesterol enn andre typer kjøtt. Grillet kyllingkjøtt uten skinn inneholder 114 mg kolesterol per 100 gram kjøtt. Det er like mye som i pinnekjøtt, og mye mer enn i svinekjøtt og i flere typer rødt kjøtt. Kyllingkjøtt med skinn inneholder kun litt mer kolesterol, 128 mg. Det hjelper med andre ord lite å fjerne skinnet. Mer