Spis mer fisk og mindre kjøtt!

Helsedirektoratet har nylig publisert en rapport som viser at nordmenn spiser altfor mye kjøtt og for lite fisk. Derfor ønsker helsemyndighetene at vi skal redusere inntaket av kjøtt og spise mer fisk.

Vi bør spise mer fisk og mindre kjøtt

Helsedirektoratet skriver om fisk på sine nettsider:

“Spis fisk til middag to til tre ganger i uken, og bruk gjerne fisk som pålegg. Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.”

Dette sier helsemyndighetene om fet fisk, matportalen.no

  • “Mattilsynet og Sosial- og Helsedirektoratet mener ut fra et helsemessig synspunkt at det er gunstig om forbruket av fisk, både mager og fet fisk, øker i befolkningen. Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) støtter dette synet i en ny rapport.”

Hvorfor er fisk sunnere enn kjøtt?

Fisk er sunnere enn kjøtt på to måter: Mye mindre av de helseskadelige stoffene og mye av de sunne stoffene:

Omega-3 i fet fisk og lite mettet fett

Helsedirektoratet skriver på sine nettsider:

  • “Inntak av fisk, fiskeolje og lange flerumettede omega-3-fettsyrer (EPA, DHA) kan redusere risikoen for død av hjertesykdom. Utskifting av mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer kan også redusere risikoen for koronar hjertesykdom. Fisk og sjømat er dessuten en god kilde for næringsstoffer som vitamin D, selen og jod.”

Dette sier helsemyndighetenes offentlig nettside matportalen.no om fisk:

  • “Den nye helhetsvurdering av helseeffektene ved å spise fisk og sjømat konkluderer med at det er sunt å spise fisk fire ganger i uka eller mer. Det generelle rådet om et variert kosthold gjelder også for fisk; man bør spise ulike typer fisk.”

Les mer om hjerte- og karsykdommer og mat

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..